13 Ocak 2017 Cuma

Araç Süspansiyon Sistemleri Nelerdir, Nasıl Çalışır , Amortisörler Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?


Araç Süspansiyon Sistemleri Nelerdir, Nasıl Çalışır , Amortisörler Bozulduğu Nasıl Anlaşılır ?




Süspansiyon sistemi nelerdir ? Süspansiyon yoldan gelen ve gelecek olan titreşimler ile sarsıntıları minimum seviyeye indirerek aracın daha rahat ve emniyetli şekilde kullanılması amacıyla vardır. Araç tekerlerinin şasi ve gövdesiyle birleştirildiği sistemdir. Süspansiyon sistemi yoldan gelecek vuruntu ve sarsıntıları üzerine alarak titreşimleri en aza indirir. Yaylar ve amortisörlerden oluşur. Bu sistem araçtaki tüm tekerlek bağlantılarında vardır. Örneğin traktör römorklarında ya da kamyon kasaların kısa bir seyahat etmek zorunda kalan; süspansiyon sistemini önemini daha iyi anlamışlardır. Süspansiyon sistemi olmasa araç üzerinde yolculuk yapmak imkânsızlaşır.


Yeni üretilen araçlarda süspansiyon sistemi oldukça gelişmiştir. Araçlarda yoldan gelecek sarsıntıları en aza indiren gelişmiş yay ve amortisörler kullanılmaktadır. Bu sistem araç seyir halindeyken daha iyi yol tutuşu sağlayarak emniyetli bir yolculuk sağlar. Biraz daha eski araçlarda süspansiyon sistemi daha iyi performans sağlamak için amortisör ve yaylar değiştirilmektedir. Spor yay ve amortisörler kullanılmalıdır.



Süspansiyon parçalarından biri helezon yaylardır. Helezon yaylar, yoldan gelen sarsıntıları ve titreşimleri üzerine alarak en az şekilde hissedilmesini sağlar. Diğer bir parça ise amortisörlerdir. Amortisörler Yayların salınımlarını kontrol eder. Yayları frenleyerek aşırı ya da salınımların devam etmesini önleyen sistemdir. Amortisörlerin bir ucu aracın gövdesine diğer ucu dingile veya tekerleğin salıncağına bağlıdır. Şekli enjeksiyon şırıngası biçimdedir ve içerisinde yağ bulunan kapalı bir sistemdir.



AMORTİSÖRLERİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Amortisörler çeşitli nedenlerle bozulmuş olabilir. Amortisörler bozulduğunda araç üzerinde bazı etkileri vardır. Sürücü bu değişiklikler sayesinde amortisörlerin bozulduğunu rahatlıkla anlayabilir.

Bozuk amortisörlerin araç üzerindeki etkileri; direksiyonun sertleşmesi ve seyir halindeyken titreşimlerin artması ilk göze çarpan belirtidir. Ayrıca kasise girildiğinde ses çıkarıyorsa amortisör bozulmuş demektir. Diğer bir etki ise frenlerin zayıflamasıdır. Yol tutuşu zayıflayacağı için ıslak zeminde araç kayar. Bu durumda araç hâkimiyetinde zorlanabilirsiniz. Lastiklerin çabuk aşınması da amortismanların bozulduğunun bir göstergesi olabilir. Tüm bunların sonucunda aracın kullanımı zorlaşır. Bu yüzden aracın bakımını tam olarak yaptırmakta fayda vardır.

Amortisörlerin birinin bozulması diğer amortisörlerinde ömrünü kısaltacaktır. Araçta herhangi bir parçanın bozulması diğer parçalara da zarar verir. Parçaların ömrünü uzatmak çoğu zaman sürücülerin elindedir. Çünkü bazı parçaların ömrü kullanım koşullarına göre değişmektedir. Bunlardan biri de amortisörlerdir. Amortisörün ömrü aracın kullanım koşullarına bağlıdır. Bazense hidrolik sıvı kaçağından dolayı amortisörler bozulmaktadır. Amortisörler bozulduğunda yenisi ile değiştirilmelidir. Ön amortisörün değişmesi durumunda ön düzen ayarları yaptırılmalıdır. Amortisörlerin çift halinde ya da hep beraber değiştirilmesi gerekir. Bozulan amortisörler tamirde edilmektedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder