13 Ocak 2017 Cuma

Araba Diferansiyel Nedir , Diferansiyel Nasıl Çalışır ?

Araba Diferansiyel Nedir , Diferansiyel Nasıl Çalışır ?



Diferansiyelin görevini kısaca anlatacak olursak; motordan sırasıyla vites kutusu, şaft vasıtasıyla gelen hareketi doksan derece çevirerek akslara, oradan da tekerleklere iletmektir. Bunu yanı sıra doksan derece olan bir viraj dönülmesi gerektiğinde aracın arka kısmı diferansiyel olmasa ön tekerlere oranla daha geniş bir alanda dönmeye çalışacaktır. Virajlarda diferansiyel iç tekerleklerin az dönmesini, dış tekerleklerin ise daha çok dönmesini sağlar. Böylece dengeli bir şekilde dönüş sağlanır. 


Diferansiyel içerisinde dişliler bulunmaktadır. Bunlar istavroz, pinyon ve ayna mahruti adı verilen dişlilerdir. Diferansiyele bağlı olan tekerler birbirinden bağımsız hareket etmeleri matematiksel bağıntılar sonucu bulunmuştur. Örneğin tekerleğin biri patinaj yaparken diğeri patinaj yapamayabilir. Dönüşler bir iç teki teker yavaş dıştaki teker daha hızlı döner. Araba askıya alınarak tekerleri yerden kesilerek çalıştırılsa tekerin birisi ileri dönerken diğeri geriye doğru döner.
Youtube üzerindeki bu videodan diferansiyelin nasıl çalıştığını izleyebilirsiniz. Wikipedia'daki tanımı ile :

Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.



Diferansiyel Bakımı

Diferansiyelin de diğer motor parçaları gibi belirli zamanlarda yapılması gereken bakımları vardır. Bu aracın verimliliği açısından oldukça önemlidir. Diferansiyelin bakımında ilk olarak dikkat edilmesi gereken yağ seviyesidir. Belirli kilometrelerde yağ değişimi yapılmalıdır. Ayrıca altı ayda bir de yağ seviyesi kontrol edilmelidir. Yağ seviyesi düşükse yağ eklenmelidir. 

Diferansiyelden Ses Gelmesi






Diferansiyelden ses gelmesinin nedeni de yağ seviyesinin azalmasından kaynaklanır. Araçtaki parçaların aşınmaması için yağlama yapılır. Diferansiyelde de tümüyle dişlilerden oluşmaktadır. Yağ seviyesinin azalması durumunda dişliler aşınır ve diferansiyelin ömrünün kısalmasına neden olur. Bir de yağ kaçağı denilen bir olay vardır. Genelde aks keçelerinden yağ kaçırır. Yağ kaçağı tespit edilirse bakımı yapılmalıdır. Aks keçelerinin bozulması ya da aşınması sonucunda diferansiyel yağı fren balatalarını yağlayarak frenlerin çalışma performansını düşürür. Buna dikkat edilmelidir. Diferansiyelde Katalog değerlerine uygun yağ kullanılmasına dikkat edilmelidir.



Diferansiyelin ya da vites kutusunda yağ azalırsa aşınma fazlalaşacağı için ses ve sürtünme artacaktır. Diferansiyelden uğultulu ses gelmesi dişlilerin aşındığının bir göstergesidir. Daha kalın yağ kullanılarak uğultu kesilebilir. Aşınmış olan dişlilerin arasına giren kalın yağ, sesi biraz da olsun kesebilir. Ancak bunlar geçici çözümlerdir ve böyle durumlarda gerekli bakımlar mutlaka yapılmalıdır. Dişlilerin bakımı arıza daha büyümeden yapılmalıdır. Eğer sorun devam ediyorsa diferansiyelin komple değişimi sorunu yok edecektir. İkinci bakımı yapılmış diferansiyeller Tofaş gurubu için satılmaktadır.


Diferansiyelden ses gelip gelmediğini anlamak için düz yolda araç hareket ettirilmeli, yavaşken ve hızlandığında sesler dinlenmelidir. Yavaşken gelen sesler hızlandığında artıyorsa bir sorun var demektir. Aracın hızı doksan üzerindeyken düz yolda kontak kapatıp motoru durdurulmalı, bu şekilde gelen sesler dinlenmelidir. Lastiklerin sesi de uğultu şeklinde gelebilir.

Doğan Şahin Tofaş Diferansiyel


Ayrıca Şahin ve Doğan araçların genelinde ilk kalkış esnasında vites kutunun titremesi ve gaz yüklenildiğinde patırdı şeklinde ses gelmektedir. Bunu sebebi şaft milinin üzerinde bulunan yağlamanın yapıldığı yağdanlık görevi gören bölümde yağın bitmesindendir. Birçok ustanın bilmediği bu bölüm vites kutusuna yakın yerdedir. Gres yağı ile yağlanmaktadır.

etiketler:diferansiyel, diferansiyel arızaları, diferansiyel arızası, diferansiyel çalışma prensibi, diferansiyel çalışma sistemi, diferansiyel nasıl çalışır, diferansiyel ne işe yarar, diferansiyel nedir, diferansiyel ötmesi, diferansiyel parçaları, diferansiyel tamiri, diferansiyel yağı, tofaş diferansiyel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder